Лечение на шипове с кинезитерапия

Голям брой хора страдат от шипове. Това заболяване е известно още като артроза и се характеризира със силна болка. Лечението на болестта цели основно облекчаване на тази болка и възпалението. Терапията включва използване на нестероидни противовъзпалителни медикаменти и кортикостероиди. В последно време широко приложение намира използването на хондропротектори, който прилагани в началния етап на заболяването могат да забавят дегенерацията на ставния хрущял. В по-тежките случаи, при които заболяването е в напреднал стадий, се налага оперативна намеса.

Кинезитерапията има широко приложение в лечението на остеоартит, чието развитие е съпроводено с поява на шипове. Основният лечебен метод на кинезитерапията е движението, тъй то е главната функция на опорно-двигателната система, която бива засегната от шипове. Лечението чрез движение има за цел да възстанови нормалната фунция на опорно-двигателната система, да я поддържа в добро състояние и да забави стареенето на ставите.

врат-шипове

Кинезитерапевтът, който води лечението, определя степента на натоварването, като се съобразява с индивидуалните възможсти на пациента, както и със стадия на заболяването. Обикновено при шипове болката се увеличава при движение и натоварване, и това кара страдащите от заболяването хора да намаляват движението при появата на болката. Това обаче само причинява по-голяма скованост и не благоприятства лечението на артрозата. Много хора изпитват силна скованост сутрин, след ставане от сън, а кинезитерапията помага за нейното елиминиране чрез движение.

Преди да започне същинското лечение, специалистът трябва да дефинира характера на симптомите. Това става с помощта на редица тестове, които оценяват движенията в ставите, начина, по който работят мускулите и нервната проводимост. Едва след установяване на тези неща може да се назначи адекватно лечение на шипове чрез кинезитерапия.

Един курс кинезитерапия включва около 10-15 процедури, които имат положително влияние върху мускулния тонус и подвижността на ставите. Други предимства на кинезитерапията включват стимулация на периферната проводимост, подсилване на мускулите на крайниците и гръбнака, както и поддържането на правилна стойка.

2 мнения по „Лечение на шипове с кинезитерапия“

  1. Имам доказана гонартроза на двете колене.На лявото коляно,лятото ми правиха артроскопия.Ортопедът в клиниката в Плевен почисти всичко шиповете и засегнатия хрущял.Въпреки това,при направен ЯМР на двете колене,се оказа че имам шипове и в оперираното коляно.Имам проведени два курса физиотерапия след артроскопията.Къде мога да направя тези тестове и съответно да проведа курс кинезитерапия.Аз съм от Добрич.

    Предварително благодаря за отговора!
    Живка

  2. IMAM DOKAZANA AKTIVIRANA OSEOARTROZA LUMBALNA I TORAKALNA SPOMDILOZA.I PRIDRUJAVASTI ZABOLYAVANIYA HIPERTONIYA GR-2 IBS.SAP.ZAHAREN DIABET TIP-2 OT MNOGO GODINI HODIYA PO LEKARI BOLNISI I NIKAKIV EFEK ZA TUY VI MOLIYA DA MI POMOGNETE ,DA MI SIVETVATE TOCNO PRI KOY SPESIYALIST DA HODIYA.STE SIM VI BLOGODARNA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>